Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
och få din RABATTKOD!

Uppladdningsbara batterier – original eller inte?

Uppladdningsbara batterier – original eller inte?
Irriterande; Det uppladdningsbara batteriet har gett upp. Oavsett om det är batteriet till kameran, mobiltelefonen eller bilen som är slut eller trasigt, så är ett utslitet batteri aldrig något bra, och dessutom kan det ofta bli en dyr historia att byta ut det! De generiska (“märkeslösa”) batterierna är ofta mycket billigare, men om det står i manualen att du måste ha originalmärket... Hur bör man då göra?


Risker med generiska uppladdningsbara batterier
Självklart vill kamera- och mobiltillverkarna att du ska köpa nya originalbatterier till din enhet, eftersom det ger högre vinst till dem. Men betyder det verkligen att det inte går bra att köpa uppladdningsbara batterier från ett billigare märke?

Svaret är, så som oftast: “Det beror på”.  I allmänhet så får en kamera inga permanenta skador eller liknande bara för att man använder batterier av lite sämre kvalité. Det susar runt flera historier om telefoner eller kameror som har “exploderat” när man använt andra batterier än originalmärket. Men risken för det är, särskilt nu för tiden, minimal (läs: existerar egentligen inte). Originalbatterierna kan dessutom också överhettas precis som de andra, och det är alltid bra att se upp om din enhet blir för varm.
Det värsta som kan hända om du inte köper nya originalbatterier är att de inte lever upp till dina förväntningar, till exempel att de tar för lång tid att ladda, laddas ur mycket fortare eller går sönder väldigt fort. Detta kan du enkelt undvika genom att handla på ett seriöst ställe med noggrann information.


Säkerheten med originalbatterier
För många så är helt enkelt “säkerheten” med att köpa originalbatterier en tillräckligt bra anledning. Det är dyrare än likvärdiga, men märket på dem gör att man vet vad man får och det känns tryggt. Kanske är det värt de extra pengarna, men det måste inte vara.

Däremot finns det också många generiska batterier (icke-original) som sägs vara både mycket bättre och billigare än originalen. På många internetforum så hyllar användarna många olika typer av uppladdningsbara batterier som sägs hålla högre standard än originalen. Det är alltså ingen fullständig säkerhet att originalen är bättre.
 

Var hittar jag dem?
Det viktigaste när du ska köpa ett nytt batteri är att du väljer noggrant hos den (webb)butik du tänker handla hos. Om det är en tiokronorsaffär där batterierna finns mellan diskborstar och kattleksaker, så kanske du inte bör handla just där. Är det däremot en (web)butik som specialiserat sig på batterier, så du kan ställa dina frågor där och hitta all information, så är det förmodligen ett bra ställe att handla på även om det inte är originalbatterier. 
Känner du dig ändå lite osäker när du ska genomföra köpet, kolla vilken garanti butiken erbjuder och hur lång garantitid. Är det bra garanti brukar det vara ett säkert tecken på att det är en bra produkt och en seriös butik!

Hitta ditt batteri

Sök efter kamera/telefon/dator:

Top 10

n